BMW и Tencent изграждат изчислителен център за автономни автомобили в Китай

До 2020 г. китайският пазар в този сектор ще генерира 15 млрд. долара годишно

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Германският автопроизводител BMW и китайският онлайн гигант Tencent обединяват усилията си за създаване на изчислителен център в Китай, който да помогне за развитието на автономните автомобили в най-големия автомобилен пазар в света, пише Reuters.

Двете компании не разкриха инвестицията в локацията, но източници, запознати със сделката, твърдят, че центърът ще бъде построен в източния град Тиендзин. Tencent управлява една от най-големите облачни платформи в Китай, предоставяща услуги от съхранение на данни до онлайн изчисления.

Името на проекта е BMW Group China High Performance D3 Platform. По план работата му трябва да започне до края на годината, става ясно от изявление, дадено в края на миналата седмица. Компютърният център ще предостави данни на автомобилите възможности, които да им помогнат да шофират полуавтономно и евентуално автономно.

Китайското правителство е насочено към широкомащабно въвеждане на автономни превозни средства на ранен етап, като ще започне от следващата година. Целта е до 2030 г. 10% от всички продадени превозни средства в страната да бъдат напълно автономни. Китайският пазар за интелигентни и свързани с интернет автомобили ще генерира приходи от 100 милиарда юана (15 млрд. долара) до следващата година, прогнозира правителството.