IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Fiat замразява електромобилите

Италианците смятат, че клиентите все още не са готови да плащат за технологията

Fiat замразява електромобилите

Fiat и дъщерният му концерн Chrysler няма да разработват електромобили, докато клиентите не бъдат готови да плащат за технологията, коментира Боб Лий от ръководството на американската марка.
Fiat замразява електрическите разработки
Отговарящият за двигателите на дв
ата бранда коментира пред американското издание Autonews, че Fiat и Chrysler ще се концентрират в оптимизирането на дизеловите и бензиновите двигатели, като последните ще получат редуциран работен обем, специално за пазара в Северна Америка.


Според представители на Fiat, дизеловите двигатели са много по-перспективни от хибридите, защото са по-прости като концепция, а разходът им на гориво е горе-долу същият.

Според Лий клиентите не оценяват хибридите и електромобилите достатъчно, за да разберат защо цената им е по-висока.

Много потребители искат да участват в намаляването на вредните емисии, които човечеството изпуска в атмосферата, но не са готови да променят начина си на живот или да платят повече – все още,“ коментира Лий, добавяйки, че ситуацията може да остане непроменена през следващите 10 години. Директорът вярва, че дизелите и компактните бензинови двигатели с принудително пълнене са най-бързият начин Chrysler да намали средния разход на гориво на гамата си.

Единственият електрически модел на Fiat, е 500е (на снимката), който италианците продават на загуба в Калифорния, където има изискване всеки автопроизводител да има електромобил в гамата си. Нито Chrysler, нито Fiat произвеждат хибридни машини, но за сметка на това американската марка започна да вгражда дизелови двигатели на Fiat в свои модели. Последният е 3.0 V6 с мощност 240 к.с., който се монтира в Jeep Grand Cherokee.

Още два модела на Chrysler ще получат същият дизелов агрегат през тази година – товарният Ram ProMaster и пикапът Ram 1500.

Припомняме, че преди седмици подобно решение взеха и от Mazda.

Снимка: Fiat

Тагове: fiat chrysler
0 от 500
  • #3
    5 rate up comment 0 rate down comment
    бъчваря ( преди 10 години )
    Истината е, че парата ръководи бизнеса. В Япония се продават много хибриди и електромобили, защото там енергията се добива от десетки атомни електроцентрали. Чисто и просто им излиза евтино на хората. В Калифорния също са на далавера с тока, защото в пустинята си имат много слънчеви електроцентрали, а и лятото им е доста дълго. Ама ние какво да кажем тук, в Европа? Примерно в Англия - ай си се успал и може вече да си пропуснал единствения слънчев ден в годината.
  • #2
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Просто нежелаят да секнат кранчето на ОПЕК, прекалено им е голямо лобито иначе за около 5-10 години може да се премине на ел. коли без да си променяме начина на живот и придвижване. Въпрос на интереси, а ОПЕК имат много пари и интереси... това е истината.
  • #1
    9 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Много ясно, навсякъде другаде освен в Калифорния е безумие да се кара електромобил.